• 0 producten
Winkelwagen
Inloggen

Een project onder de aandacht: Melkveestal in Rottum


Deze veehouder in het Friese Rottum heeft ervoor gekozen om een grupstal te laten bouwen. Op basis van de ervaring met zijn oude grupstal concludeerde hij dat dit type stal minder risico geeft voor de dieren. Zo zijn de vaarzen zeer gevoelig in het begin en worden zij vaak door ranghoge oudere koeien weggejaagd waardoor ze niet bij het krachtvoer kunnen. In de grupstal kunnen de koeien niet door ranghoge koeien verjaagd worden. Dit zorgt ervoor dat ze rustiger eten en voldoende voer binnen krijgen. Verder zijn er extreem weinig klauwproblemen door de dikke laag rubber onder de koeien, welke rijkelijk bedekt is met stro. Er is een zeer laag celgetal en het risico van besmetting is beperkt. Daardoor ontstaan er geen problemen zoals mortellaro. 


Deze grupstal is uitgerust met ruime ligplaatsen (185 x 125 cm) en heeft schone ligplaatsen dankzij de extra schoftboom. Deze schoftboom zorgt ervoor dat de koeien wat verder terug staan op het moment dat ze gaan staan. In deze stal zijn niet alleen het dak, de wanden en de nok geïsoleerd, maar ook de grote deuren zijn voorzien van isolatiemateriaal. Het klimaat is hierdoor erg goed, zelfs tijdens een warme zomerdag is er een aangename temperatuur in de stal. Dit resulteert in een stabiele melkgift. 
De stal is nu een jaar in gebruik en levert gemiddeld 1.000 liter meer melk per koe ten opzichte van de oude situatie. Er is gekozen voor een individuele drinkbak, model 1200. Per twee dieren is één drinkbak geïnstalleerd. Model 1200 kenmerkt zich door een ruime diepe RVS drinkschaal met een anti-mors rand. Bij dit model wordt het ventiel speciaal open geboord zodat de waterafgifte verdubbeld wordt. Bij melkkoeien is dit zeer belangrijk. 


De drinkbakken blijven schoon en zijn makkelijk toegankelijk voor de koeien. In de stal is een circulatieleiding aanwezig zodat het geheel tijdens vorstperiodes vorstvrij blijft en elk dier voorzien wordt van vers en schoon drinkwater. 


Op deze foto is duidelijk zichtbaar dat de dieren de drinkbak zelf schoon houden. 


Ondanks de geïsoleerde stal is er gekozen voor een warmwatercirculatiesysteem omdat de leidingen volledig bovengronds liggen. Er is veel aandacht gevestigd op de montage van de waterleiding.