Het belang van schoon en vers drinkwater
Goede voeropname begint bij een optimale wateropname
Schoon en vers drinkwater zijn van levensbelang voor dieren. Goed drinkwater is een essentieel onderdeel van gezonde voeding. Een dier eet namelijk minder als zij onvoldoende, een matige of slechte kwaliteit drinkwater tot haar beschikking heeft.
Een goede voeropname begint dus bij een optimale wateropname. Dat geldt zeker voor productiedieren, want water is een onmisbare bouwstof voor de melkproductie en de ontwikkeling van het vlees. Een hoogproductieve koe drinkt gemiddeld zo'n 130 liter water per dag en dat kan op een warme zomerdag oplopen tot wel 200 liter water. Als je je bedenkt dat melk voor meer dan 85% uit water bestaat is het dus uitermate belangrijk dat alles klopt bij uw drinkwatervoorziening.
Om er voor te zorgen dat een dier voldoende water opneemt en gezond blijft, is het belangrijk dat het water smakelijk, beschikbaar en van goede kwaliteit is. Let wel, als het drinkwater bij de bron schoon lijkt, betekent dat niet automatisch dat de kwaliteit van het drinkwater bij de drinkbak goed is. Het drinkwater kan, bij het stromen door de waterleiding, vervuild raken. Daarom is het goed te meten hoe de kwaliteit van het water daar waar de dieren het opnemen.
De Suevia drinkbakken voor de melkveehouderij en zijn snel en eenvoudig te reinigen. Voor melkvee adviseren we de inbouw van hoogwaardige-drinkbakken. Deze waterbakken bieden de koeien de mogelijkheid, om water snel en in een grote hoeveelheid op te nemen. Veel stallen bieden de mogelijkheid tot een combinatie van compacte hoogwaardige ventiel drinkbakken en drinkbakken met groot volume.
Vers en voldoende drinkwater in de wei
Als de temperatuur oploopt, loopt ook de waterbehoefte bij uw dieren op. De juiste beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater is ook in de wei belangrijk. Koeien drinken tot 20% meer wanneer het drinkwater in ruime hoeveelheden wordt aangeboden. Het is raadzaam om meerdere weidedrinkbakken te plaatsen en deze ongeveer 10 meter uit elkaar te plaatsen dan één hele grote te plaatsen. Hiermee voorkomt u het dringen aan de waterbak. Bij hoge temperaturen (boven 28°C) verplaatsen de dieren zich minder en groeperen ze zich in de schaduw. Als de waterbak te ver weg is gaan ze niet drinken. Toch is het raadzaam om de drinkbak niet in de schaduw (en niet in een doodlopend gedeelte) te zetten. Zo voorkomt u gedrang aan de waterbak en het domineren door de dominante dieren. Geen leidingwater beschikbaar? Met de Suevia Solar weidedrinkbakken is het mogelijk om met zonne-energie water op te pompen en dit te verstrekken aan uw dieren.
Hitttestress en drinkwatervoorziening. Welke maatregelen kunt u nemen?
Zo ziet u bijvoorbeeld, dat de temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent al nadelige gevolgen heeft voor een hoogproductieve koe of geit. De weerstand én de melkproductie gaat omlaag. Een combinatie van 30 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 80 procent levert zelfs ernstige stress op.
Bron: National Animal Diseases Information Services
Hittestress en drinkwater bij koeien en schapen/geiten
Een volwassen koe heeft iedere dag 0,05 liter water per kilo lichaamsgewicht nodig en per kilo melk nog eens 2 liter water extra. Bij een koe met een gewicht van 650 kilo en een melkproductie van 40 kilogram is dit dus ongeveer 110 liter water per dag. Bij ernstige hittestress loopt de behoefte op tot 0,20 liter per dag per kilogram lichaamsgewicht, dit is bij 40 kilogram melk dus ongeveer 200 liter water per dag. Melkkoeien en ook jongvee moeten in korte tijd veel water op kunnen nemen, daarvoor is een minimale toevoersnelheid van 15 liter per minuut nodig. Het advies is bij één sneldrinker per 15 dieren een snelheid van 20 liter per minuut en bij één voorraadbak per 20 dieren een snelheid van 30 tot 50 liter per minuut.
Schapen/Geiten drinken normaal 7-10% van hun lichaamsgewicht, dat komt neer op zo'n 4,5 tot 7 liter per dag. Bij hitte kan dit 1,5 tot 2 keer zoveel worden. Schapen en geiten halen normaal hun vocht uit gras. Tijdens de droge periode gaan schapen en geiten meer drinken, omdat de vochtopname uit het gras dan afneemt.
Drinkwatervoorziening in de wei
Koeien drinken tot 20% meer wanneer het drinkwater in ruime hoeveelheden wordt aangeboden. Het is raadzaam om meerdere weidedrinkbakken te plaatsen en deze ongeveer 10 meter uit elkaar te plaatsen dan één hele grote te plaatsen. Hiermee voorkomt u het dringen aan de waterbak. Bij hoge temperaturen (boven 28°C) verplaatsen de dieren zich minder en groeperen ze zich in de schaduw. Als de waterbak te ver weg is gaan ze niet drinken. Toch is het raadzaam om de drinkbak niet in de schaduw (en niet in een doodlopend gedeelte) te zetten. Zo voorkomt u gedrang aan de waterbak en het domineren door de dominante dieren. Geen leidingwater beschikbaar? Dan is een Solar drinksysteem dé oplossing!
Maatregelen bij hittestress
Voldoende schoon drinkwater in de juiste beschikbaarheid is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van uw dieren. En met oplopende temperaturen is het belangrijk de volgende maatregelen te nemen:
- Zorg voor voldoende fris en schoon drinkwater
- Zorg voor voldoende drinkbakken en drinkoppervlak
- Zorg voor een goede bereikbaarheid en toevoersnelheid
- Zorg voor drinkwater bij of direct na uitloop van de melkstal
- Controleer dagelijks of de drinkbakken niet bevuild zijn
- Controleer de temperatuur van het drinkwater. Optimale temperatuur is 17°C
- Verschoon de drinkbakken minstens 2 keer per week
Wilt u meer weten over hoe u de kwaliteit en de beschikbaarheid van het drinkwater waarborgt tijdens warme periode?
Wij adviseren u graag! Wij zijn telefonisch bereikbaar via +31 (0) 497 51 5586 of per mail info@suevia.nl