• 0 producten
Winkelwagen
Inloggen

Warmte, weide en watervoorziening

Ook koeien hebben bij warmer weer meer water nodig. Hoe is watervoorziening voor de melkkoeien bij u in de weide?

Een melkkoe kan al vanaf 21° Celsius last hebben van de warmte. Hittestress leidt al snel tot verminderde voeropname en pensverzuring, met een grotere kans op melkproductiedaling, uierontsteking en klauwproblemen.

Bij hittestress is de vochtbehoefte veel hoger dan bij normale weersomstandigheden. Een belangrijk punt in de strijd tegen hittestress in de wei is dan ook dat het drinkwater schoon, smakelijk en voldoende beschikbaar is. De waterbehoefte van koeien laat zich helaas niet simpel uitdrukken in een aantal liter water per koe per dag. Hoeveel water koeien op een dag nodig hebben is afhankelijk van verschillende factoren zoals de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, het drogestofgehalte van het rantsoen, de melkproductie en het gewicht van de koe.

Het kan zinvol zijn om te controleren of de drinkwatervoorziening in de weide in orde is, door na te gaan of er voldoende waterpunten zijn en de aanvoersnelheid van het water te checken. Het is bij weidende koeien zaak dat 10 procent van de koppel tegelijkertijd kan drinken. Bedenk dat iedere koe maximaal 5 minuten en circa 20 liter water per drinkmoment drinkt. Een eenvoudige en praktische methode om de toevoersnelheid van het water te meten, is door te meten hoeveel water u in één minuut verzamelt bij ieder drinkpunt. Is de toevoersnelheid van het water in de drinkbak lager dan 20 liter per minuut? Dan is dit een punt van aandacht. Bespreek met uw adviseur wat de mogelijkheden zijn om dit aan te passen.

Voldoende en vers drinkwater zonder stroom en stromend water met een Solar drinksysteem

Met de Suevia Solar weidedrinkbakken is het mogelijk om met zonne-energie water op te pompen en dit te verstrekken aan uw dieren. Zowel uit een bron als oppervlakte water kan de drinkbak gevuld worden. Uitermate geschikt dus wanneer er geen leidingwater beschikbaar is. 

Uitbreiding GiWell Solar weidedrinksystemen

Wij hebben onze lijn GiWell Solar weidedrinksystemen vernieuwd én uitgebreid!

Met de Suevia Solar weidedrinkbakken is het mogelijk om met zonne-energie water op te pompen en dit te verstrekken aan uw dieren. In deze video vertelt Theo u alles over onze complete lijn GiWell Solar weidedrinksystemen en laat hij u onze nieuwe frames en nieuwe Solar sets zien.

Drinkwater in de wei. Dit zijn onze drinksystemen voor buiten.

Bent u op de hoogte van alle systemen voor buiten? Suevia heeft verschillende systemen om uw dieren in de wei van water te voorzien zoals weide drinkbakken, water windmolens en het Suevia Animal Solar systeem. 

Hittestress en drinkwatervoorziening. Welke maatregelen kunt u nemen?

Bij oplopende temperaturen gecombineerd met de relatieve luchtvochtigheid hebben uw dieren een verhoogde kans op hittestress. Het schema hieronder geeft aan bij welke temperatuur, in combinatie met de relatieve luchtvochtigheid, er lichte stress, matige stress, ernstige stress en dodelijk stress ontstaat.  

Suevia mobiele waterwagen. Vers en voldoende drinkwater op elke plek in de wei.

Vers en voldoende drinkwater op elke plek in de wei met de verplaatsbare weidedrinkbakken van Suevia. De mobiele waterwagen heeft een gegalvaniseerd frame met een polyethylene Suevia weidedrinkbak voorzien van grote afvoerstop voor het snel en eenvoudig ledigen. Dankzij de stevige wielen en aanhangerkoppeling is de wagen goed te verplaatsen. Door de waterbak regelmatig te verplaatsen voorkomt u het vertrappen van de grond rondom de waterbak.

Download nu de folder met onze drinksystemen op zonne-energie