• 0 producten
Winkelwagen
Inloggen

Suevia kennisbank artikelen

Hieronder vindt u een overzicht van onze online kennisbank. Heeft u vragen over een bepaald artikel neem contact op met ons via info@suevia.nl of +31 (0)497 515586. U kunt ons ook bezoeken! Begin 2018 openden wij ons "Kenniscentrum voor water in de agrarische sector". Bent u geïnteresseerd in een leuke en leerzame presentatie met praktische tips voor een optimale drinkwatervoorziening bij dieren? Dan bent u van harte welkom in Eersel.
Klik hier voor meer informatie en een impressie.


Het belang van vers en schoon drinkwater

Schoon en vers drinkwater zijn van levensbelang voor dieren. Goed drinkwater is een essentieel onderdeel van gezonde voeding. Een dier eet namelijk minder als zij onvoldoende, een matige of slechte kwaliteit drinkwater tot haar beschikking heeft. Een goede voeropname begint dus bij een optimale wateropname.

5 tips voor een constante waterdruk

Een veel voorkomend probleem in de stal is dat de waterdruk, tijdens piekmomenten, te laag is. Voldoende druk in de leiding zorgt ervoor dat u genoeg water beschikbaar heeft voor al uw bedrijfsactiviteiten. Dus hoe zorgt u ervoor dat de druk in de leidingen optimaal blijft?Statische elektriciteit, lekstroom en zwerfstroom

Statische elektriciteit of lekstroom komt vaker voor dan veehouders zelf denken. De gemiddelde mens voelt namelijk pas stroom vanaf 42 volt. Runderen zijn hier vele malen gevoeliger voor en voelen al stroom vanaf 3 volt. Hierdoor kan het voorkomen dat runderen dalen in hun melkproductie en qua gezondheid achteruitgaan.

Door automatisering  en robotisering  zijn er veel meer elektrische apparaten in de stal. 
In de praktijk komen we daarom steeds vaker uit op statische elektriciteit. Wat kun je doen om veel leed te besparen?

Infiltratie en peilgestuurde drainage op zonne-energie in het veengebied

Een mooi systeem met watertechniek op zonne-energie is onze peilgestuurde drainage. Een drukdrainagesysteem op zonne-energie. Met dit systeem wordt de veenbodem, wat vergelijkbaar is met een spons, vochtig gehouden. Het unieke aan dit drukdrainagesysteem is da thet op zonne-energie draait.

Suevia breektanks en pompsets. Dit moet u weten.

In een groot aantal processen binnen het bedrijf wordt gebruik gemaakt van leidingwater. Veel van deze processen vallen in gevarenklasse 5. Om de kwaliteit van drinkwater te waarborgen is het wettelijk verplicht een breektank te installeren. Het plaatsen van een breektank heeft, naast een atmosferische onderbreking, vele voordelen. 

Drinkwater in de wei. Dit zijn onze drinksystemen voor buiten.

Bent u op de hoogte van alle systemen voor buiten? Suevia heeft verschillende systemen om uw dieren in de wei van water te voorzien zoals (mobiele) weide drinkbakken, water windmolens, weidepompen en onze Suevia Solar systemen.Hittestress en drinkwatervoorziening. Welke maatregelen kunt u nemen?

Bij oplopende temperaturen gecombineerd met de relatieve luchtvochtigheid hebben uw dieren een verhoogde kans op hittestress. Het schema hieronder geeft aan bij welke temperatuur, in combinatie met de relatieve luchtvochtigheid, er lichte stress, matige stress, ernstige stress en dodelijk stress ontstaat. 

Voldoende en vers drinkwater zonder stroom en stromend water met een Solar drinksysteem

Met de Suevia Solar weidedrinkbakken is het mogelijk om met zonne-energie water op te pompen en dit te verstrekken aan uw dieren. Zowel uit een bron als oppervlakte water kan de drinkbak gevuld worden. Uitermate geschikt dus wanneer er geen leidingwater beschikbaar is.

Suevia Plas dras systeem op intensieve veehouderij

Op Boerderij.nl 12 april 2019 - Tekst: Tineke Hoekstra
Steeds meer agrariërs hebben een stuk plas-dras op hun land. Een gebied dat nat en drassig wordt gehouden ter bevordering van de weidevogelstand. Ook Arco Aantjes uit Vlist (Z.-H.) zet zijn grasland onder water met een Suevia Plas dras systeem.  Het onder water zetten van grasland is de trend in weidevogelbeheer. Hoe werkt dat in de praktijk?

Water in de put – Slangen, pistolen en haspels

Uit Veehouderij Techniek nummer 3 - mei 2018 – Tekst: Chris Vlaanderen
Theo van der Aalst adviseert: Het schoonspuiten van de melkstal is vaak een haastklus. Verticale slangen met knijppistolen in de put en een slanghaspel met spuitmond met draaibare afsluiter maken het werk een stuk eenvoudiger.

6 goede redenen voor het plaatsen van een buffertank

Het plaatsen van een buffertank heeft vele voordelen. Wij hebben 6 goede redenen voor u op een rijtje gezet.  

Wist u dat kalveren gevoeliger zijn voor een slechte waterkwaliteit?

Dat komt omdat bij kalveren de pens nog volop in ontwikkeling is. Goed drinkwater is dus uitermate belangrijk bij een optimale pens ontwikkeling. Dat is dan ook de reden dat de grenswaarden van het drinkwater bij kalveren anders is dan voor volwassen runderen.

Eigen water of leidingwater! Wat is het beste?

De keuze van eigen water of het gebruik van leidingwater moet een doordachte en verstandige keuze zijn. Onder eigen water verstaan we water vanuit een bron, oppervlaktewater of regenwater. Het belangrijkste is uiteraard de kwaliteit van het water, want u weet: drinkwater is de belangrijkste voedingsstof. Echter aan de kwaliteit van deze voedingsstof schort het nog al eens.

Is uw stal winterklaar? Laat u niet verrassen!

Er zijn verschillende manieren om bevroren water of bevroren leidingen te voorkomen. Suevia heeft onder andere verwarmbare en geïsoleerde drinkbakken, thermokabels, vorstbewakers en warmwatercirculatie units. Met het rondpompsysteem zorgt u er voor dat het water door de ringleiding wordt rondgepompt en voorkomt u stilstaand water in de leiding.

Waarom een breektank? De voordelen op een rij

In een groot aantal processen binnen het agrarische bedrijf wordt gebruik gemaakt van leidingwater. Veel van deze processen vallen in gevarenklasse 5 (dieren / mest / entstoffen). Om watervervuiling tegen te gaan is het verplicht een breektank te installeren. Hiermee wordt voorkomen dat het mogelijk vervuild water terug loopt in het waterleidingnet.

Waarom de keuze in waterleiding van invloed is op de kwaliteit

Schoon, vers en goed drinkwater in de veehouderij is heel belangrijk. Niet alleen de keuze in drinkbakken is belangrijk. Ook belangrijk zijn de aanvoerleiding, waterdruk, capaciteit, diameter en plaatsing. De materiaal keuze in waterleiding is divers. Toch zijn ze niet allemaal geschikt voor drinkwater voor dieren.