• 0 producten
Winkelwagen
Inloggen

Hittestress en drinkwatervoorziening

Bij oplopende temperaturen gecombineerd met de relatieve luchtvochtigheid hebben uw dieren een verhoogde kans op hittestress. Het schema hieronder geeft aan bij welke temperatuur, in combinatie met de relatieve luchtvochtigheid, er lichte stress, matige stress, ernstige stress en dodelijke stress ontstaat.

Zo ziet u bijvoorbeeld dat de temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent al nadelige gevolgen heeft voor een hoogproductieve koe of geit. De weerstand én de melkproductie gaat omlaag. Een combinatie van 30 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 80 procent levert zelfs ernstige stress op.

Hittestress grafiek NADIS

Bron: National Animal Diseases Information Services

Hittestress en drinkwater bij koeien en schapen/geiten

Een volwassen koe heeft iedere dag 0,05 liter water per kilo lichaamsgewicht nodig en per kilo melk nog eens 2 liter water extra. Bij een koe met een gewicht van 650 kilo en een melkproductie van 40 kilogram is dit dus ongeveer 110 liter water per dag. Bij ernstige hittestress loopt de behoefte op tot 0,20 liter per dag per kilogram lichaamsgewicht, dit is bij 40 kilogram melk dus ongeveer 200 liter water per dag. Melkkoeien en ook jongvee moeten in korte tijd veel water op kunnen nemen, daarvoor is een minimale toevoersnelheid van 15 liter per minuut nodig. Het advies is bij één sneldrinker per 15 dieren een snelheid van 20 liter per minuut en bij één voorraadbak per 20 dieren een snelheid van 30 tot 50 liter per minuut.

Schapen/Geiten drinken normaal 7-10% van hun lichaamsgewicht, dat komt neer op zo'n 4,5 tot 7 liter per dag. Bij hitte kan dit 1,5 tot 2 keer zoveel worden. Schapen en geiten halen normaal hun vocht uit gras. Tijdens de droge periode gaan schapen en geiten meer drinken, omdat de vochtopname uit het gras dan afneemt.

Drinkwatervoorziening in de wei

Koeien drinken tot 20% meer wanneer het drinkwater in ruime hoeveelheden wordt aangeboden. Het is raadzaam om meerdere weidedrinkbakken te plaatsen en deze ongeveer 10 meter uit elkaar te plaatsen dan één hele grote te plaatsen. Hiermee voorkomt u het dringen aan de waterbak. Bij hoge temperaturen (boven 28°C) verplaatsen de dieren zich minder en groeperen ze zich in de schaduw. Als de waterbak te ver weg is gaan ze niet drinken. Toch is het raadzaam om de drinkbak niet in de schaduw (en niet in een doodlopend gedeelte) te zetten. Zo voorkomt u gedrang aan de waterbak en het domineren door de dominante dieren. Geen leidingwater beschikbaar? Dan is een Solar drinksysteem dé oplossing!

Maatregelen bij hittestress

Voldoende schoon drinkwater in de juiste beschikbaarheid is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van uw dieren. En met oplopende temperaturen is het belangrijk de volgende maatregelen te nemen:

  • Zorg voor voldoende fris en schoon drinkwater
  • Zorg voor voldoende drinkbakken en drinkoppervlak
  • Zorg voor een goede bereikbaarheid en toevoersnelheid
  • Zorg voor drinkwater bij of direct na uitloop van de melkstal
  • Controleer dagelijks of de drinkbakken niet bevuild zijn
  • Controleer de temperatuur van het drinkwater. Optimale temperatuur is 17°C
  • Verschoon de drinkbakken minstens 2 keer per week

Doe de hittestress check voor uw postcode en diersoort

Doe de hittestresscheck van de Royal GD en klik door naar de praktisch toepasbare informatie en tips per diersoort: gddiergezondheid.nl/hittestress

Hittestress check Royal GD

Bron: Royal GD

Wilt u meer weten over hoe u de kwaliteit en de beschikbaarheid van het drinkwater waarborgt tijdens warme periode? Wij adviseren u graag! Wij zijn telefonisch bereikbaar via +31 (0) 497 51 5586 of per mail info@suevia.nl

``