• 0 producten
Winkelwagen
Inloggen


 MELKVEEHOUDERIJ FAMILIE MATHIJSSEN IN UDENHOUT

 In het Brabantse Udenhout melkt familie Mathijssen dagelijks zo’n 220 koeien. Al 20 jaar zijn Joris en Mascha trotse eigenaar van de melkveehouderij en de bijgelegen kaasmakerij.Alles in eigen beheer
“Op onze boerderij doen wij alles zelf. Wij fokken onze koeien in eigen beheer. Dat doen we om dierziektes buiten de deur te houden. Want met gezond vee maak je gezonde kaas. Daar voelen we ons goed bij. We melken de koeien twee keer per dag en maken hiervan dagelijks zelf kaas en roomboter.”, vertelt Joris Mathijssen.

Kaasmakerij
Joris en Mascha zijn vaak op zoek naar iets nieuws. Zo kwamen ze op bierkaas. “We zijn, samen met bierbrouwerij Hertog Jan, begonnen met een Grand Prestige bierkaas. Inmiddels zijn we specialist op het gebied van ‘drankenkaas’. Naast onze verschillende bierkazen, hebben we nu ook kazen met port, whisky en truffelprosecco in de markt gezet. Naast kaas maken we ook veel roomboter”, gaat Joris verder. Mathijssen Boerenroomboter is in heel Nederland bekend en wordt door veel boerderijwinkels verkocht.

Drinkwater is heel belangrijk
Al jaren deelt familie Mathijssen hun ervaring en tevredenheid over Suevia. Zo vertelt de familie; “We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze koeien. In 2012 hebben we daarom een nieuwe stal met ruime ligplaatsen gebouwd, die aan alle eisen voldoet. Naast een goede voeding van hooi, mais en gras is drinkwater een heel belangrijk uitgangspunt voor een optimale ontwikkeling, groei en melkproductie van onze veestapel. Suevia biedt veel mogelijkheden en expertise als het over drinkwatersystemen gaat. Dus was de samenwerking met Suevia voor ons een logische keuze.’’

Ligboxenstal
De koeien drinken leidingwater welke altijd van een uniforme kwaliteit is. “We zijn dagelijks met levensmiddelen bezig en we garanderen de kwaliteit. Daarnaast willen we dat de koeien ten alle tijden voldoende gelegenheid hebben om te kunnen drinken.", aldus Joris. In de ligboxenstal van familie Mathijssen drinken koeien uit Suevia RVS snelafvoerdrinkbakken. Middels de door Suevia geleverde tyleenslang worden de bakken voorzien van water. De RVS U-buizen zorgen er voor dat het water met zo min mogelijk stromingsweerstand in de stal rondgepompt kan worden. Deze RVS drinkbakken laten zich makkelijk reinigen door de grote uitloop en eenvoudig opklapbare vlotterkap. Joris laat ons zien dat aan hygiëne veel aandacht besteed wordt, zo worden de drinkbakken minimaal twee keer per week schoongemaakt. Ook kunnen de koeien lekker genieten van de zeer robuuste en betrouwbare Krazzmaxx koeborstels. “De inzet van een Suevia koeborstel levert een grote bijdrage aan het vergroten van het koecomfort”, gaat Joris verder.  Separatieruimte en strohok
Ook is er gedacht aan de jonge dieren. Bij het jongvee hangt Suevia drinkbak model 25R, een gietijzeren drinkbak met staafventiel, volledig geëmailleerd. Het strohok en de separatieruimte zijn voorzien van een Suevia RVS sneldrinker. “Hierdoor kunnen we de dieren in deze ruimte makkelijk van schoon en vers drinkwater voorzien.” zegt Mathijssen.

Melkstal
De koeien worden in een moderne 28-stands melkcarrousel gemolken. Ondergronds wordt de melk uit de melktanks direct naar de kaasmakerij gepompt. De melkstal wordt op hoge druk schoongespoten. De haspel wordt gevoed door een aparte pomp welke 6m3 levert bij 5 bar. Dit zorgt voor een snelle en grondige reiniging van de ruimte. Het voorkoelwater wordt gebufferd in 2 tanks van 5.000 liter waarvan er één is opgebouwd volgens het breektank principe en voldoet aan de huidige richtlijnen volgens NEN-1717. Het voorkoelwater wordt middels een frequentiegeregelde Suevia pompset aangeboden als drinkwater voor de dieren. In tijden van vorst pompt deze frequentie geregelde pompset het warme water van de voorkoeler rond en blijft de leiding vorstvrij.


 
Familie Mathijssen is voor het totale Suevia pakket gegaan. Inmiddels is hun stal al weer 10 jaar in gebruik en zijn Joris en Mascha na al die jaren nog steeds heel tevreden.

Advies op maat

Heeft u, als dealer, een nieuwbouw of renovatie project en wilt u daarbij advies in bijvoorbeeld de ideale positionering van de drinkbakken, de juiste aansluitmaterialen en diameters en het technisch goed aansluiten van de drinkwatervoorziening? Heeft u vragen over het krijgen van de juiste waterdruk en hoe u deze constant houdt? Of wenst u advies in het vorstvrij houden van de drinksystemen en het plaatsen van een geschikte breektank zodat uw klant voldoet aan de huidige wet- en regelgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag!