• 0 producten
Winkelwagen
Inloggen

Water in de put – Slangen, pistolen en haspelsUit Veehouderij Techniek nummer 3 - mei 2018 – Tekst: Chris Vlaanderen


Het schoonspuiten van de melkstal is vaak een haastklus. Verticale slangen met knijppistolen in de put en een slanghaspel met spuitmond met draaibare afsluiter maken het werk een stuk eenvoudiger.


Van oude brandhaspels tot Gardena-tuinslangen. In de Nederlandse melkstallen kom je de meest uiteenlopende apparatuur tegen. Theo van der Aalst, eigenaar van Suevia BN, producent en leverancier van drinksystemen en reinigingsapparatuur, merkt dat steeds meer boeren hun melkstal met een lage druk en met een hoge capaciteit willen reinigen. “Met een hogedrukreiniger spuit je veel lucht en weinig­ water. Dat is voordelig voor het waterverbruik. Maar na een aantal jaren spuit je de afdichtingrubbers van de bedieningskasten kapot en komt er vocht in de installatie, met kortsluiting tot gevolg. Steeds meer veehouders kiezen voor de reiniging van de melkstal voor een slang met een druk van ongeveer 5 bar en met een hoge capaciteit van 6 kuub per uur.” Voor het snel schoonspuiten van de vloer of een uier hangen er in de meeste melkstallen meerdere verticale slangen. "Gebruik hiervoor halfduimsslangen met een druk van maximaal 3 bar", adviseert Van der Aalst. "Als de druk in de leiding te hoog is, dan kun je met een kraantje de druk smoren." Verder adviseert hij de slangen maximaal 3 meter uit elkaar te hangen. "Dan heb je er altijd één binnen handbereik. Pas de slanglengte zo aan dat het spuitpistool de grond niet raakt. Het handigste is het pistool po heuphoogte. Dan hoef je de slang nooit over te pakken", zegt Van der Aalst. Een spiraalslang lijkt praktisch, maar is dat niet. Zo'n slang is vrij stijf en schiet bij het loslaten alle kanten op. Na enige tijd rekt de slang ook op waardoor het pistool steeds lager komt te hangen. Denk ook goed na welk spuitpistool je aanschaft. Een kunststof spuitpistool is goedkoper, maar ook erg kwetsbaar. kies voor een messing of rvs-spuitpistool met een rubberen beschermmantel. Zo'n pistool ligt fijner in de hand en je hebt niet de butsen in de wanden of apparatuur zodra het pistool ergens tegenaan komt.

Slanghaspel

Bij een brede melkput kun je ook de slangen aan twee kanten van de put hangen. Maar Van der Aalst is hierover niet enthousiast. "Er hangt aan weerszijden van de put al veel apparatuur en slangen. Hang de waterslangen dan liever in het midden van de put aan een draaibaar frame. Dan kun je overal goed bijkomen." voor het grondig reinigen na afloop van het melken gebruiken veel melkveehouders een losse slang. Daarmee kun je overal komen, maar in de put ligt hij altijd voor je voeten. Van der Aalst adviseert daarom een slanghaspel waarbij de slang automatisch oprolt. In een traditionele melkstal hang je de haspel aan de muur, in het midden aan de kopse kant van de melkstal. Hang de haspel op 2,5 tot 3 meter hoogte, zodat de koeien er onderdoor lopen en er niet bij kunnen. Zorg dat de haspel 180 graden van links naar rechts kan draaien, zodat je vanuit alle hoeken de slang eenvoudig kunt uittrekken. "Om bij een druk van 5 bar voldoende capaciteit te halen, adviseer ik een driekwartduimsslang op de haspel. Je kunt ook een éénduimsslang gebruiken, maar dan kun je minder meters op de haspel kwijt. Een dikkere slang wil ook niet zeggen dat de capaciteit toeneemt. Uiteindelijk bepaalt de spuitmond - waar een bepaalde hoeveelheid water doorheen kan - de opbrengst. Daarnaast zit er in een dikkere slang meer water, waardoor die zwaarder wordt. Let ook op de stijfheid. Een zachte en flexibele slang druk je bij het uittrekken plat op de haspel, waardoor je de watertoevoer afsluit. Monteer aan de slang een spuitstuk met draaiafsluiter. Een spuitpistool met knijp-bediening is handig, maar je moet continu fysieke kracht uitoefenen op het pistool. Vooral als je langer spuit, is dit vervelend", zegt Van der Aalst. Wil je liever wel een pistool met knijpbediening, neem er dan één waarbij de trekker van het pistool is afgeschermd met een veiligheidsbeugel. het scharnierpunt van de trekker is immers kwetsbaar. ook een kogelstraalpijp met een hendel, zoals ook op de brandhaspel zit, werkt eenvoudig. Maar dan kun je niet altijd de kegel van de waterstraal aanpassen.

UITGELICHT: Laarzenreiniger

Omdat voorkomen beter is dan genezen, adviseert Van der Aalst om bij de doorstap van de stal naar de melkput een laarzenreiniger te monteren. Deze rvs-leiding met nozzle hang je op 40 cm boven de roosters. De kogelkraan zit op 190 of 215 cm hoogte zodat de koeien er niet bijkomen.


Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag! U kunt ons bereiken via het telefoonnummer +31(0)497-515586 of per e-mail info@suevia.nl